בעבור רבים מאתנו גיל ה-40 מסמל אמנם פרק חדש בחיים אך מלווה לא פעם במשברון קטן: החלפת קידומת, חרדה... האם התבגרנו? הזדקנו? לאן עכשיו?
בעבור קרן אייסף – הקרן הבינלאומית לחינוך - חגיגות ה-40 להיווסדותה סימלו בעיקר סיפוק, גאווה ותקווה לעתיד. לפני 40 שנה לא האמינו מייסדי הקרן אדמונד ספרא (ז"ל) ורעייתו לילי כמו גם הגב' נינה ויינר – נשיאת הקרן עד היום, שהמפעל אותו הגו למען קידום סטודנטים יהפוך למה שהוא היום; קרן למנהיגות חברתית ומצוינות אקדמית, המשנה את פני החברה הישראלית.
במהלך השנה החולפת חגגה הקרן במספר אירועים ומקומות שונים את שנת ה-40 להיווסדותה. ארבעים שנה, במהלכן השקיעה אייסף למעלה מ-400 מיליון שקלים בחינוך בישראל וליוותה את המלגאים לאורך כל דרכם האקדמית עד לפוסט דוקטורט.
אות פתיחת החגיגות היה ב -11 במאי; ערב גאלה שנערך במלון ברקלי אינטרקונטיננטל בניו יורק בנוכחות הגב' לילי ספרא, נשיאת הקרן - נינה ויינר, ד"ר איתן יעקובי והיו"ר מר קרלוס בנעים. במעמד תורמים ופעילים רבים הוענק לגב' לילי ספרא העומדת בראש הקרן הפילנטרופית הנושאת את שם בעלה אדמונד ג' ספרא, פרס מפעל חיים על החזון והמסירות של קרן אייסף לאלפי הסטודנטים במהלך ארבעה עשורים. גם יו"ר אייסף מר קרלוס בנעים הביע את תחושותיו: "גאווה לראות את הצעירים הנפלאים שקיבלו סיוע מגשימים את הפוטנציאל שלהם ומהווים כיום התגשמות החזון של הקרן".
נשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא שנכח באירוע ציין בדבריו את "התרומה המשמעותית שניתנה לצעירים מהפריפריה ובעלי רקע סוציו-אקונומי בעייתי להגיע להישגם גבוהים בתחום המדעים. שלושה בוגרים מצטיינים של אייסף –פרופ' יפעת ביטון – המועמדת הצעירה ביותר לכהונה בבית המשפט העליון, מיכאל וקנין כלכלן ראשי בחברת ההשקעות JP Morgan וחבר ועד של קרן אייסף וכן עמרי קריגל, לשעבר קצין בחיל הים ובוגר תוארMBA של אוניברסיטת שיקגו – סיפרו את סיפור חייהם וכיצד קרן אייסף השפיעה וסייעה בדרכם.
גם הזמרת עינת שרוף הופיעה בפני האורחים וזכתה לאהדת הקהל ושירה משותפת.
כל הכנסות ערב הגאלה ייעודו לתמיכה ביותר מ-400 סטודנטים מלגאים בשנת הלימודים הבאה.
בארץ החגיגות החלו עם ערב ציון 40 שנה לאייסף ב-23/05 באמפי שוני בנימינה, בנוכחות כ-1,200 אורחים רבים ביניהם הנשיאה גב' נינה ויינר, יו"ר הקרן מר קרלוס בנעים, ג'ו וד"ר פולט רוז – חברי הנהלת הקרן וכן אלברט וננסי נאסר ממייסדי הקרן. גם אורחי כבוד מישראל כמו פרופ' פרץ לביא נשיא הטכניון, מר אריה מהרשק נשיא מכללת אורט בראודה, מר אברהם לוי – מנהל התקציבים במשרד החינוך ויוזם פרויקט "פרחי אקדמיה", נציגי תכנית פר"ח ושותפים אחרים כיבדו את האירוע בנוכחותם.
עוד בקהל נכחו המלגאים בקרן, בוגרי הקרן, משפחותיהם וחברים. הגב' נינה ווינר אמרה מעל הבמה בנאום נרגש "כיום, אחרי 40 שנות פעילות, המציאות עלתה על כל חלום, בוגרי הקרן נמצאים בעמדות בכירות בכל שדות המשק והוכיחו שעם סיוע מתאים ופתיחת האפשרות להצלחה הם מגיעים רחוק".
אחד מבוגרי הקרן המוכרים והאהודים – ח"כ פרופ' יוסי יונה בוגר המחזור הראשון של קרן אייסף דיבר על ילדותו בזמנים בהם לא חלם אפילו על אקדמיה, ועל רוח ההתחייבות שהטביעה בו הקרן, העוסקת בצמצום פערים חברתיים באמצעות השכלה גבוהה: "זו היא האג'נדה עמה אני מגיע היום לכנסת – 'אג'נדה אייספית': הערכים שאייסף 'שתלה' בי, הרצון האדיר לסייע לחברה שלנו באתגר הגדול לסולידריות והשוויוניות".
הזמרים שלומי שבת ויובל דיין הופיעו במופע מרגש ומרהיב במיוחד ושיתפו את הקהל בהזדהות העמוקה שלהם בפועלה של אייסף.
כנס הוקרה נוסף נערך גם במשכן הכנסת, ביוזמתם של ח"כ מירב בן ארי מסיעת 'כולנו' וח"כ פרופ' יוסי יונה מסיעת העבודה וכן במעמד שר האוצר משה כחלון.
בכנס השתתפו גם חברי הכנסת אלי אלאלוף, רחל עזריה, קסניה סבטלובה וח"כ לשעבר רפי אלול, הנהלת קרן אייסף, שותפים וסטודנטיות מצטיינות: לילך דרי, לאה אנקרי, סיוון אזולאי ולירון עינצ'י.
שר האוצר משה כחלון, בוגר אייסף בעצמו, חלק עם הסטודנטים את העובדה שהקרן השפיעה עליו: "ברצוני לתת לכם טיפ, הוא אמר. אם אתם מכוונים למטרה מסוימת עליכם להתכונן ולהכין את עצמכם באופן יסודי ולא לסמוך על המזל. עבורי למשל אייסף הייתה במקום ובזמן הנכון. כשראש הממשלה שקל למנות אותי לשר האוצר, הרגשתי לא מספיק מוכן ושעלי להכין את עצמי היטב. הבנתי שעלי ללמוד קודם בהווארד. קיבלתי תחושת העצמה גדולה וכשחזרתי לארץ פתחתי מרכז מחקר ורק אז הרגשתי מוכן לתפקיד. זה קרה הרבה בזכות אייסף ובזכות נינה בפרט שהעניקו לי ערכים של אמונה, העצמה ועידוד אשר סייעו לי להרגיש מוכן יותר. זאת תרומה עצומה – מעבר להיבט הכספי".
במסגרת האירוע בכנסת הוענקה לגב' נינה ווינר נשיאת אייסף תעודת הוקרה על 40 שנות פעילות לצמצום פערים חברתיים בישראל והצמחת מנהיגות חברתית אקדמית.
אות הוקרה הוענק גם למר יהודה זיסאפל נשיא ומייסד קבוצת רד-בינת על פועלו בתחום ההייטק בקהילה. האות ניתן לו על פועלו בתחום הייטק לצד פעילותו הענפה בקהילה. תומר סמרקנדי, מנכ"ל אייסף: "מר זיסאפל הינו מחלוצי תעשיית ההיי- טק ותקשורת הנתונים בישראל. יכולות היזמות והפיתוח שלו הביאו אותו לייסד ולעמוד בראש קבוצת רד-בינת, קבוצה חלוצית של חברות מובילות במשק הישראלי העוסקות בפיתוח, יצור ושיווק פתרונות חדשניים בתחום תקשורת הנתונים. קבוצת רד-בינת מספקת תעסוקה לאלפי עובדים והכנסותיה מסייעות לחיזוק קופת המדינה. מר זיסאפל לקח תפקיד מוביל ומשמעותי בפיתוח תעשיית הביוטכנולוגיה בישראל. לצד פעילותו העסקית הוא פעיל ומוביל מגוון תכניות חדשניות למען הקהילה במאמץ לצמצם פערים חברתיים, ביניהן ניתן למצוא הענקת מלגות לסטודנטים, יסוד והובלת תכנית "אופקים להיי-טק" המאפשרת לצעירים מהפריפריה להשלים בגרויות ולהתקבל ללימודי הנדסה, לימודי סייבר לעולים חדשים ועידוד חברות סטארט-אפ בפריפריה.
בדברי התודה אמר יהודה זיסאפל "ההון האנושי הוא המשאב החשוב ביותר במדינה והוא מקור הגאווה להישגי המדינה כדוגמת נס ההייטק הישראלי. הון האנושי בפריפריה זהה להון האנושי במרכז, ואני תומך בחזון של אייסף לטיפוח ההון האנושי בפריפריה, ובנית הזדמנויות, וכך לסגור את הפער בין הפריפריה והמרכז. כבוד לי אישית לקבל אות אייסף לתרומה מיוחדת לחברה ולקהילה, ואני שמח להיות שותף וחבר בעשייה החשובה של אייסף במדינה".
שנת הארבעים הייתה שנת עשייה, צמיחה, התחדשות ובעיקר שנת תקווה, עם מבט לאחור אך עם הפנים קדימה.