ספטמבר 2021- 74
יזם איש סטארט-אפ
הוא בן 42 - גדל 'בתל אביב של פעם' בפינת גורדון בן-יהודה ולמד בבתי הספר השכונתיים – תל נורדאו ולאחר מכן גימנסיה הרצליה. אחרי סיום הלימודים התגייס לצה"ל והגיע לקצונה בצנחנים. "בסיום הלימודים, הוא אומר לקחתי לי זמן לטייל. קודם בשביל ישראל שפעם לא נחשב לטיול פופולרי כמו היום. חודשיים הלכתי עם חברים לאורכה ולרוחבה של הארץ. לאחר מכן טיילתי בחו"ל, בניו זילנד ובאוסטרליה. כך קרה שהגעתי ללימודים רק בגיל 25, הנחשב גיל מאוחר. למדתי הנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת בן גוריון בנגב, ארבע שנים. בסיום הלימודים התחלתי לעבוד כמהנדס שכיר וכך עברתי עשר שנים פוריות מאוד."
במה התבטאה העבודה שלך? מה עושה מהנדס רפואי?
"עבדתי בחברת סטארט אפ 'אקטיב אימפלנטס' על פיתוח מניסקוס חלופי. לאחר מכן בחברת פאי-קרדיה על מכשיר לטיפול בהסתיידות מסתם בלב. זוהי למעשה טכנולוגיה שבאה לתקן את המסתם החולה. המשכתי בחברה אחרת שמפתחת שתל לתיקון דליפות של מסתמי הלב: יש לקחת בחשבון שכל המכשירים האלה שואפים להחליף את החלקים הפגומים של האיבר הקרדינלי בגוף ולחסוך מהחולה ניתוח לב פתוח. לאחר עשר שנות עבודה כשכיר החלטתי לפתוח חברה משל עצמי", הוא אומר.
"הקמתי את חברת 'אינובנטריק' סטארט אפ שמפתח מסתם חלופי לטיפול בדליפה של המסתם הטריקוספידלי בלב. מה זה אומר מסתם דולף? בלב האנושי קיימים 4 מסתמים אשר מאפשרים זרימת דם חד כיוונית ופעולה מיטבית ומסונכרנת של הלב. המסתמים מוודאים כי הדם יזרום בזמן הנכון ובכיוון הנכון.
אם אחד המסתמים בלב אינו תקין הוא מאפשר חזרת דם לאחור או מונע המשך זרימת הדם לכיוון הנכון. אנחנו מתמקדים בצידו הימני של הלב, במסתם הטריקוסיפדלי בו הפרוצדורות יותר בעייתיות. למעשה אנחנו בונים שתל לא כדי להחליף את המסתם הדולף בצדו הימני של הלב אלא מציבים את השתל בסמוך ובנוסף למסתם הטבעי. בשיטה זו אנחנו מונעים מהדם לחזור אל מערכת הדם הוורידית."
באיזה שלב פתוח אתם נמצאים?
"אנחנו נמצאים בשלב הניסויים הקליניים ומשתתפים בפרוצדורות ההשתלה, כלומר, נמצאים בחדר הניתוח עם המצנתר ומדריכים אותו בביצוע ההשתלה. לשמחתנו ושמחת הרופאים - זאת השתלה מאוד פשוטה. לאחר שלוש שנים של פיתוח המוצר כבר הספקנו להראות תוצאות קליניות טובות."
מה הקשר שלך לאייסף?
"במהלך התואר הראשון עבדתי קשה כמאבטח בתי משפט כדי לפרנס את עצמי ובשנה הראשונה לקחת על עצמי גם את תכנית פר"ח. בשלב מסוים התחלתי לשמוע על אייסף ויצרתי קשר עם הקרן כך שבשנים הבאות (השנה השנייה, השלישית והרביעית) הצטרפתי כחבר בקרן ועזרתי לתלמידים ללמוד לבגרויות במתמטיקה ובפיזיקה. המלגה של אייסף נתנה לי בטחון ושקט נפשי. גם הפגישות המאורגנות על ידי הקרן - עם מלגאים אחרים עם בעיות דומות לשלי, התחושה שמישהו שומע אותך, רואה אותך, הייתה חשובה. לדוגמא, בשנה השלישית ללימודים ב-2006 פרצה מלחמת לבנון השנייה וכקצין מילואימניק גויסתי, נלחמתי ובהזדמנות זאת גם איבדתי את העבודות הצדדיות שלי להשלמת הכנסה. היו לי הרבה מועדי ג' והייתי זקוק באופן נואש לכסף כדי שאוכל לשבת ולהשלים חומר. אלא שאז, בלי שום הודעה מוקדמת, או תהליך בקשה מסורבל, קיבלתי מאייסף מענק מיוחד למילואימניקים ששבו מהמלחמה אייסף הצילה אותי מבחינה כספית בנקודה זו בזמן, עזרה שהייתה יקרה מפז. "היום אני עושה מנטורינג לבוגרי אייסף שמתכננים כניסה לשוק העבודה: אני עוזר להם בכתיבת CV ובהכנות לראיונות עבודה. אני יכול לקבוע בוודאות כי אייסף עמדה לצידי לאורך כל הדרך ואני חייב לקרן את הקריירה שלי כיוזם ומפתח מכשירים רפואיים".